Gezonde voeding: groen licht voor de Nutri-Score graag!

Iedereen schijnt te beseffen dat er een voedsellabel moet komen, maar een keuze maken tussen het stoplicht of de Nutri-Score blijkt lastig. Hoewel er voor- en nadelen aan beide zitten, lijkt de Nutri-Score het beste hulpmiddel in het stimuleren van gezonde keuzes voor een brede groep consumenten.

In navolging van de Franse en Belgische food retailers hebben de gezamenlijke Nederlandse supermarkten zich recent uitgesproken voor de Nutri-Score om consumenten voor gezondere producten te laten kiezen. Ook de Consumentenbond, die altijd voorstander was van het stoplicht-label dat in Engeland gebruikt wordt, is de laatste tijd minder stellig – als er überhaupt maar een label op de voorkant van het pak komt. Daarnaast heeft ook de Spaanse overheid zich recent vóór de Nutri-Score uitgesproken. Groen licht voor het Nutri-Score-label zou je zeggen.

Des te interessanter is het dus dat enkele grote voedingsfabrikanten juist voor het stoplicht-label lijken te kiezen. PepsiCo, de fabrikant van onder andere Lay’s chips en Quaker ontbijtgranen, heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat ze in verschillende Europese landen proeven gaan doen met het stoplicht-label. Ook Kellogg’s begint binnenkort in het Verenigd Koninkrijk met het stoplicht-label op haar ontbijtgranen.

Figuur 1: Voorbeelden van labels: stoplicht en Nutri-Score

CF_Food-label_dutch_fig1

Nutri-Score is een samengesteld label waarin alle voedingswaarden van een product teruggerekend zijn naar één simpele score (A tot en met E, waarbij A de gezondste optie is). In tegenstelling tot de Nutri-Score laat het stoplicht geen algehele score zien, maar aparte beoordelingen voor een viertal ingrediënten en de totale hoeveelheid calorieën per product (zie figuur 1).

Nutri-Score spreekt potentieel de breedste doelgroep aan

De vraag is waar consumenten het meest mee geholpen zijn? Weliswaar op de achterkant, maar in principe staat alle informatie uit het stoplicht al op het pak. Die consumenten die het stoplicht juist kunnen interpreteren zullen vaak toch al de moeite nemen om die achterkant te lezen. De Nutri-Score biedt meer gemak aan een andere, veel bredere groep consumenten die wat extra hulp kunnen gebruiken bij het maken van een gezonde keuze. In de Nutri-Score worden bovendien zaken meegenomen die in het stoplicht-label niet te zien zijn, zoals bijvoorbeeld voedingsvezels en eiwitten.

Wel is het lastig dat de Nutri-Score een ‘zwarte doos’ is. De berekening van de score is niet transparant. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Er is genoeg onderzoek dat aantoont dat consumenten juist een voorkeur hebben voor producten met labels erop. Dat vermindert de keuzestress. Zelfs een onbewuste keuze op basis van zo’n label zou voor een gezond(er) eetpatroon voor veel consumenten al een grote stap in de goede richting zijn.

Maar de consument moet er dus wel op kunnen vertrouwen dat de aanbeveling van de Nutri-Score klopt. Het daarom heel belangrijk dat de gebruikte berekening breed gedragen wordt (door bedrijfsleven, overheid en wetenschap), en liefst via een onafhankelijke controle wordt geverifieerd. En dat het consistent is – het liefst in internationaal verband.

Vanuit fabrikanten is de voorkeur voor het stoplicht wel te begrijpen. Met vijf verschillende ‘stoplichtjes’ is er altijd kans dat een ongezond product ergens een groen of oranje vakje scoort. Bij de Nutri-Score gaat het om het totaalplaatje, en dat kan ook negatief uitpakken. Er zullen in ieder geval weinig marketeers zijn die blij worden van een prominente, rode ‘E’ op hun verpakking. Als dat betekent dat fabrikanten aan het herformuleren slaan, is dat op zich al goed nieuws. Het uiteindelijke doel van een ‘gezond’ voedingslabel is toch vooral om de consument gezonder te laten eten.

Wie gezondere keuzes wil stimuleren, moet een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Waarschijnlijk is de Nutri-Score daarvoor het meest geschikt. Voor het stoplicht-systeem moet de consument nog steeds behoorlijk veel kennis hebben om de informatie juist te interpreteren. De Nutri-Score is daarentegen echt in één oogopslag duidelijk. Dat biedt veel gemak. En wie meer informatie wil kan altijd nog de achterkant van het pak lezen.

Download a PDF version of this article

> Click here to download <