Terugdringing CO2-emissies glastuinbouw forse uitdaging

De urgentie om CO2-emissies in de Nederlandse glastuinbouw terug te dringen is groot. Maar er zijn forse regionale verschillen in de mogelijkheden daarvoor. Vooral voor kleinere tuinbouwgebieden bepleiten we meer aandacht voor een gebiedsgerichte aanpak met alle belanghebbenden.

• De huidige CO2-emissie door de Nederlandse glastuinbouw is volgens onze schatting 6,68 megaton CO2 equivalenten (Mt CO2e), exclusief methaan.

• In 2030 is volgens het nieuwe convenant tussen sector en overheid het restemissiedoel maximaal 4,8 Mt CO2e met een streven om 0,5 tot 1,0 Mt CO2e extra te reduceren. 

• Er zijn forse regionale verschillen in de mogelijkheden voor het terugdringen van de CO2-emissies in de glastuinbouw. In gebieden met een sterk geconcentreerde glastuinbouw (zoals Zuid-Holland) is dit eenvoudiger te realiseren dan in gebieden met veel verspreide kleine clusters of solitair glas. Dit kan leiden tot veranderingen in de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee de financierbaarheid in de diverse tuinbouwgebieden.

• De aanpak van het terugdringen van CO2-emissies wordt tot op heden nog sterk gedomineerd door een bedrijfsgerichte en een sectorale aanpak. Vooral voor kleinere tuinbouwgebieden bepleiten we meer aandacht voor een gebiedsgerichte aanpak met alle belanghebbenden (ondernemers, erfbetreders, overheden).